ΙστορίαΓνωρίστε την ιστορία του διατηρητέου κτηρίου

Τη δεκαετία του 1920 ο Δημήτριος Δασκαλάκης έκτισε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρόσοψή του είναι αυτή που διατηρείται έως σήμερα. Φαίνονται ακόμη και τα υπολείμματά του μώλου που υπήρχε μπροστά στη θάλασσα όπου έδεναν τα καϊκια για να ξεφορτώσουν το βαμβάκι.

Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν το «εργοστάσιο» χρησιμοποιήθηκε σαν εργοστάσιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που διανεμόταν στα σπίτια του νησιού μέχρι τη δεκαετία του 1950 που ανέλαβε η ΔΕΗ καθώς επίσης και σαν εργοστάσιο παραγωγής πάγου. Ο πάγος χρησίμευε για τη διατήρηση των ψαριών που αποστέλλονταν στην ψαραγορά του Πειραιά. Αυτό κράτησε μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Το 1989, το κατεστραμμένο και εγκαταλελειμμένο κτίριο αγοράστηκε από τον Ανδριώτη εφοπλιστή Ανδρέα Κυρτάτα, αναπαλαιώθηκε με μεράκι και έδωσε τη θέση του στα «Νησιά», ένα από τα ωραιότερα συγκροτήματα των Σπετσών. Το συγκρότημα ονομάστηκε «Νησιά» επειδή κάθε κατοικία έχει το όνομα ενός Ελληνικού νησιού. Το συγκρότημα δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την εντυπωσιακή διατηρητέα πρόσοψη (που από το 1985 χαρακτηρίστηκε επίσημα ως διατηρητέο μνημείο της βιομηχανικής και αρχιτεκτονικής Ελληνικής παράδοσης από τη Μελίνα Μερκούρη) αλλά και από τις υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες που προφέρει στους επισκέπτες του.